De Volkskrant verspreidt weer desinformatie over Julian Assange

Deze week was de uitspraak van het Hooggerechtshof in het VK over de vraag of Julian Assange van Wikileaks nog in hoger beroep kan gaan tegen zijn uitlevering aan de VS. De uitspraak is kort gezegd dat het Gerechtshof eerst garanties wil van de VS dat Assange niet de doodstraf kan krijgen en dat  hij, met als Amerikanen onder het “First Amendment” (recht van vrije meningsuiting) valt. in de Nederlandse pers verschenen er wat berichtjes over, met zoals gebruikelijk weer veel desinformatie. Daarom heb ik als lid van de Volkskrant maar eens aan de bel getrokken en onderstaande ingezonden brief gestuurd. Helaas weigert de Volkskrant-redactie die te plaatsen. Dan maar hier:

INGEZONDEN BRIEF

Al jaren erger ik mij aan de subjectieve berichtgeving in de Nederlandse media over Julian Assange, de redacteur van WikiLeaks.</Ook nu weer bij dit verhaal in de Volkskrant van 25 maart: https://www.volkskrant.nl/buitenland/wikileaks-klokkenluider-assange-weet-uitlevering-aan-vs-via-brits-gerechtshof-weer-af-te-houden~
Ten eerste:
Assange is geen klokkenluider – hij is een uitgever/journalist, die verhalen publiceerde die door klokkenluiders aan WikiLeaks werden doorgegeven.

Ten tweede:

Dit citaat is onjuist:
“Hoewel de Australiër niet is veroordeeld, levert hij de facto al jaren het leven van een gevangene. In 2012 week Assange uit naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, om onder een juridisch proces in Zweden uit te komen. Die zaak draaide niet om het lekken van overheidsdocumenten, maar om beschuldigingen van verkrachting en seksueel geweld. In 2019 trok het Scandinavische land de stekker uit dat onderzoek vanwege verjaring.”

Assange week niet uit naar de ambassade om onder een juridisch proces in Zweden uit te komen. Aanvankelijk heeft hij zich juist bij de Zweedse politie gemeld om de beschuldigingen te weerleggen. Hij bleef daar nog vijf weken in afwachting van verhoor, maar mocht daarna het land verlaten, omdat er geen aanklacht was ingediend en er ook geen strafbaar feit was geconstateerd. Eenmaal in het Verenigd Koninkrijk werd er ineens een Interpol “Red Notice” opsporingsbericht uitgegeven, wat normaal alleen voor terroristen en zware criminelen wordt gedaan. Ook daarna stelde hij zich beschikbaar voor verhoor. Hij vroeg alleen garanties van Zweden dat hij niet zou worden uitgeleverd aan de VS, maar die kreeg hij niet. Ook was hij beschikbaar voor verhoor in de ambassade, maar dat weigerde Zweden. De twee vrouwen hebben bovendien toegegeven vrijwillig seks met hem te hebben gehad. De beschuldigingen draaiden om het gebruik van condooms. Het condoom dat door een van de vrouwen werd aangeleverd als forensisch bewijs, bevatte geen dna van Assange.

Het herhaaldelijk beschuldigen van Assange van verkrachting door de Nederlandse en internationale pers, heeft de steun voor Assange en Wikileaks drastisch beperkt, terwijl daar dus geen grond voor is. Toch gaat de Volkskrant daar zelfs nu mee door. Het feit dat Assange nu al vijf jaar zonder aanklacht vast zit in de zwaarst bewaakte gevangenis van het VK, Belmarsh prison, geeft in ieder geval een helder signaal af aan alle journalisten, dat ze het niet moeten wagen om Amerikaanse oorlogsmisdaden te onthullen.

In het verhaal in de Volkskrant ontbreekt verder een opmerkelijk deel van de uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. De advocaten van Assange wilden bewijsstukken aanleveren voor dat de CIA een complot had gesmeed om Assange te ontvoeren of te vermoorden. De Britse rechter heeft daarover gezegd, dat dit bewijs niet mag worden meegenomen, omdat de VS geen reden meer heeft om hem te ontvoeren of te vermoorden als hij wordt uitgeleverd. Kafka verbleekt erbij! Het zou de Volkskrant en andere Nederlandse media sieren als ze deze onfrisse zaak eens van de journalistieke kant zouden belichten. Durven de Volkskrant journalisten nog Amerikaanse oorlogsmisdaden te onthullen?

Met vriendelijke groet,

Catharina Bethlehem

Archiefversie van het Volkskrant-artikel door Maartje Geels
NB: ik heb na de afwijzing nog een verzoek tot rectificatie ingediend.

Hieronder een interview met de Nieuw-Zeelandse  journalist Nicky Hager  die samen heeft gewerkt met Assange en die wel begrijpt dat hier het leven van Julian Assange, alsmede de westerse persvrijheid op het spel staat:

Citaat: It’s never happened before in the history of the world that somebody involved in releasing leaks by other people could be charged with espionage and threatened with going to prison forever.”
Citaat 2: “Essentially they’re trying to do a great big Global punishment of one man as an example to other people who might want to release information about war crimes or other secret papers about things the U.S. Government mightn’t want seen.”

28 maart 2024     Wikileaks     reageer

De BigBrother maatschappij kruipt steeds dichterbij

Ik ben 62, sinds deze week met pensioen en daarom leek het me leuk om van mijn eerste pensioen wat geld op de spaarrekeningen van de kleinkinderen te storten. Het ging om 2 x € 500,–.

Zo gezegd, zo gedaan, maar toen Ruben, mijn man vandaag bij de supermarkt wou afrekenen, kreeg hij de melding: “geen saldo”, terwijl ik toch echt niet onze rekening had leeggetrokken met deze betalingen. Op zijn Rabobank-app kreeg hij te zien: “Rekening geblokkeerd”, dus thuisgekomen maar eens bellen met de helpdesk van de fraude-afdeling van de Rabobank.

Daar kregen we te horen dat onze rekening inderdaad geblokkeerd was, vanwege “verdachte transacties” naar de rekeningen van onze kleinkinderen. Op de vraag, waarom we daarover niet geïnformeerd waren en wat de criteria daarvoor waren, kwam geen antwoord en er werd ook gezegd dat we onze betalingen aan onze kleinkinderen via hun betaalrekening moesten doen, i.p.v. de spaarrekeningen. Absurd, want sinds wanneer hebben kinderen van 4-9 jaar de beschikking over betaalrekeningen?

Via Twitter ook nog maar eens wat antwoorden geprobeerd te krijgen van de Rabobank, maar dat schiet ook nog niet erg op:

Wij vertrouwen de banken met ons geld, we hebben ook amper een keuze; maar de banken misbruiken ons vertrouwen. Ik wil gewoon mijn geld uit kunnen geven op de manier, die ik wil, aan wie ik dit wil en zonder bij iedere transactie in de gaten gehouden te worden. Ik wil ook niet communiceren via prive-berichten, maar wil dat de Rabobank gewoon hun beleid openbaar maakt. Dan weten klanten, waar ze aan toe zijn.

Daarom vroeg ik dat, maar tot dusver geen antwoord:

En dan nog dit: Mag het uberhaupt wat Rabobank en andere Nederlandse banken doen?


https://fd.nl/financiele-markten/1508586/brussel-keurt-gezamenlijke-witwasaanpak-banken-af

24 februari 2024     Bureaucratie, Dagelijks en Persoonlijk, Privacy     reageer

Collectief verontwaardigd over dood van Navalny, maar niemand die zich druk maakt over Julian Assange

Vandaag overleed Navalny in een Russische gevangenis. Hij was nog maar 47 jaar en de omstandigheden zijn verdacht. Hij laat een vrouw en twee kinderen na. Dat is erg en veel Westerse wereldleiders, politici en journalisten spraken zich er dan ook over uit op Twitter (X). Ze spraken er schande van, beschuldigden Putin van moord, alhoewel er nog weinig bekend is over de doodsoorzaak.

Hoe erg ook, wat mij verontrust is dat vrijwel geen van onze Westers leiders, politici, journalisten en spraakmakers zich uitspreken over het lot van Julian Assange. Assange zit nu al 4 jaar vast in Belmarsh, de zwaarst bewaakte gevangenis van het Verenigd Koninkrijk, alleen omdat de VS hem uitgeleverd willen zien voor het openbaar maken van hun oorlogsmisdaden via Wikileaks. Daar kan hij 175 jaar gevangenisstraf krijgen. Alles is uit de kast gehaald om zijn reputatie te besmeuren, de CIA heeft zelfs een plot gesmeed om hem te vermoorden, maar het blijft angstwekkend stil.

Hij zit opgesloten tussen de zwaarste criminelen, mag niet naar buiten en  zelfs zijn boeken worden vaak afgepakt. Hij heeft een beroerte gehad en andere gezondheidsproblemen en net als Navalny, is het gevaar groot dat hij dood gaat in de gevangenis.

Mij is altijd geleerd dat wij hier leven in het vrije westen, in tegenstelling tot de mensen in bijvoorbeeld Rusland, China en Noord-Korea, maar nu ik zie hoe wij hier om gaan met iemand als Assange, betwijfel ik dat zeer.

Ook de kranten hebben amper aandacht voor het lot van Assange. Alleen bij heel gekke acties typen ze nog een stukje:

kunstenaar-vernietigt-16-werken-van-onder-meer-rembrandt-als-klokkenluider-assange-sterft-in-gevangenis~be133d1d/

Dinsdag en woensdag wordt het beroep behandeld van Assange tegen uitlevering aan de VS; de voortekenen zijn slecht. Journalisten krijgen geen toegang en waarschijnlijk mag Assange zelf ook niet aanwezig zijn bij zijn proces, behalve via weer een vaak brakke video-link.

Een lichtpuntje:

Gelukkig was ik niet de enige, die de hypocrisie  van onze politici, journalisten e.d. opmerkte op X. Vrijwel allemaal werden ze erop aangesproken op Twitter – X en daardoor was Julian Assange, net als Navalny vandaag trending.

Links:

julian-assange-to-find-out-next-week-if-he-can-appeal-against-extradition-to-us

julian-assange-wikileaks-belmarsh-prison/

julian-assange-belmarsh-tribunal/

 

 

 

 

“Waarom kijk je naar de splinter in het oog van een ander, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt?

16 februari 2024     Politiek, Internet Algemeen, Piratenpartij     reageer

Heimwee

Bij de laatste verkiezingen werd de PVV de grootste partij; in de laatste peilingen staat deze partij nog een stuk hoger, namelijk op 47 zetels.

Verklaring; “de mensen willen hun land weer terug.”

Nou, dat wil ik ook:

Ik wil het land terug waar we vrijzinnig omgingen met drugs, abortus, euthanasie, homo’s en andere geaardheid, waar huizen, kosten van levensonderhoud, ziektekostenverzekeringen betaalbaar waren, waar mensen tolerant waren naar andersdenkenden en minderheden welkom waren.

Het vrolijke en optimistische land waarin ik opgroeide; de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

De grootste partij in het Nederlandse parlement is nu ook de partij met het grootste aantal criminelen en de lijsten zijn lang: Fraude, verkrachting, mishandeling, etc.

Maar erger dan dat is, dat partijen als #PVV en #FvD tegen die vrijheden zijn, zoals ik hiervoor noemde. Ze willen terug naar de jaren 50 en naar strenge verboden op drugs, abortus, euthanasiie, ze etaleren vreemdelingen- en  transhaat, zien het liefst ook geen werkende vrouwen en de leider van de grootste partij deinst er zelfs niet voor terug om fake-filmpjes te promoten op zijn twitter-account, van iemand die pist over varkensvlees in de Albert Heijn.

En dat moet dan ons land regeren..

Fake bericht van Wilders van jongen die in de AH over varkensvlees pist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 december 2023     Dagelijks en Persoonlijk, Piratenpartij, Politiek     reageer

Vandaag nam de Tweede Kamer de controversiële Sleepwet 2.0 aan, maar waarom?

Het Kabinet Rutte is weliswaar demissionair, maar vandaag nam de Tweede kamer toch de omstreden #Sleepwet aan. Dit wetsvoorstel is om mij totaal onduidelijke redenen niet controversieel verklaard (dat betekent dat het wordt uitgesteld tot na de verkiezingen) en het werd dan ook met grote meerderheid van stemmen aangenomen. Alleen de SP en Fvd stemden tegen. Alleen al het kijken naar de stemmingen was surrealistisch; Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkam ramde alle moties en amendementen er met gezwinde spoed doorheen. Soms ging het zelfs mis, omdat Kamerleden niet op tijd hun hand omhoog staken en dan moest Vera de opnames terug kijken, of moest de stemming opnieuw.

Maar goed, zonder enige inhoudelijke discussie in de Tweede Kamer, werd de nieuwe Sleepwet aangenomen. Een wet, waarbij de bevoegdheden van de geheime diensten #AIVD en #MIVD behoorlijk worden uitgebreid en waar de Nederlandse bevolking, zich ook in een referendum tegen uit sprak. Wat blijkt is dat er amper Tweede Kamer leden zijn, die de wet en de toelichting daadwerkelijk hebben gelezen. Ook schitterden ze door afwezigheid bij expert-meetings.

Vandaag heb ik geprobeerd via tweets vanaf het Piratenpartij Twitter-account opheldering te krijgen, waarom Kamerleden voor deze wet gingen stemmen. Dat is niet gelukt. Het gekke is het zijn niet alleen partijen als CDA, VVD, SGP en CU die voor deze wet stemden, maar ook partijen als GroenLinks, Pvda, D66, die zich in hun partijprogramma’s uitspreken tegen massa-surveillance. Ook partijen als Nieuw Sociaal Contract #NSC van Pieter Omtzigt en #BBB van Caronline van der Plas stemden voor deze surveillance-wet.

Eenzaam, protesteerde Piratenpartij – De Groenen  lijsttrekker Mark van Treuren vandaag bij de Tweede Kamer tegen deze nieuwe Sleepwet.

Vanwege campagne-activiteiten voor de Piratenpartij, heb ik even geen tijd /energie om dieper in te gaan op de gevolgen van deze wet, maar hier wat linkjes met meer  uitleg:

Reactie op het aannemen van de Sleepwet 2.0 van Bert Hubert, oud toezichthouder op de geheime diensten bij BNR

Oproep Privacy-organisaties – Geen ongerichte massasurveillance

Oproep van het Netwerk Digitale Samenleving van Groen Links

Nu ja, vandaag stond Mark van Treuren, lijsttrekker van de Piratenpartij – De Groenen iig buiten de Tweede Kamer te demonstreren tegen deze nieuwe bedreiging van onze vrijheid.

24 oktober 2023     Politiek, Piratenpartij     1 reaktie

Orwelliaanse toestanden in de Europese Unie en op Twitter

Afgelopen week publiceerde de Volkskrant een prima opinie-stuk van Danny Mekić. Het verhaal is hier ook op zijn eigen site te lezen:

Danny ontdekte via een transparantierapport van Twitter (nu X), dat de Europese Commissie en verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson misleidende advertenties op Twitter plaatsen, om sympathie te werven voor de halfgare chatcontrole-plannen. De Europese Commissie wil digitale communicatie-apps, zoals WhatsApp, iMessage, Instagram, TikTok en Twitter X, mail via bijvoorbeeld G-mail  veranderen in massasurveillance-instrumenten, zodat digitale communicatie van alle EU-burgers, inclusief hun livegesprekken, foto’s en video’s, automatisch kan worden gescand op strafbare feiten. Dit komt dus neer op een einde aan alle privé-communicatie en dat is in strijd met het recht op privacy, communicatievrijheid en de onschuldpresumptie. Privacy-experts, internet-expets, mensenrechtenorganisaties, medici, advocaten en ongeruste burgers roepen dan ook moord en brand.

Afgelopen week was er ook een ronde tafelgesprek in de Tweede Kamer, waar vier privacy-experts uitlegden hoe absurd deze plannen zijn; helaas kwamen er maar 4 Kamerleden opdagen. De interessante discussie is hier voor de liefhebbeer terug te zien.

Maar goed, de  Europese Commissie adverteert dus op Twitter om hun omstreden plannen er toch doorheen te jassen . Ze deed dat bovendien gericht, zo kregen alleen mensen uit landen waar nog geen steun is voor hun plannen de advertenties te zien; ook mensen die  kritisch zijn op de EU, mensen die privacy belangrijk vinden of bijvoorbeeld opkomen voor Wikileaks en Julian Assange werden overgeslagen. Om onduidelijke redenen werden zelfs christenen overgeslagen.

Deze micro-targeting op politieke- en geloofsovertuiging is  zelfs in strijd met het advertentiebeleid van X, de Digital Services Act – waar de Commissie nota bene zelf toezicht op moet houden – en de Algemene verordening gegevensbescherming.

Alsof deze Orwelliaanse toestanden nog niet erg genoeg zijn, kreeg  de schrijver van het stuk, Danny Mekic een shadowban op Twitter en daar blijft het niet bij. Ook Bert Hubert, een van de kritische sprekers tijdens het ronde tafelgesprek kreeg een shadowban net als professor in de intensieve-care zorg Armand Girbes en journaliste Marieke Kuipers. Een shadowban is geen totale ban, maar je bent dan bijvoorbeeld niet meer vindbaar via het zoekscherm in Twitter.

Elon Musk, naar eigen zeggen “een voorvechter van het vrije woord” vindt blijkbaar de centjes van de Europese Commissie toch even net wat belangrijker.

De huidige Tweede Kamer wil deze wetgeving niet, maar onze huidige eigenwijze Minister van Justitie en VVD-lijsttrekker, Dilan Yesilgöz trekt zich daar niks van aan en wil ermee door. Hoog tijd dus voor meer digitale kennis in de Tweede Kamer: dat wordt dus Piratenpartij stemmen en dat kan zelfs op mij.

Update:

Op 18 oktober is de besluitvorming over chatcontrole in de EU uitgesteld tot december omdat er nog onvoldoende steun is en vandaag waren in ieder geval twee shadowbans op Twitter ook weer opgeheven. Ook is de Nederlandse behandeling in de Commissie Digitale zaken uitgesteld tot na de verkiezingen.

Meer info:

Ronde tafel gesprek in de Tweede Kamer over client-side scanning met de position papers van alle experts.

Privacy-experts: EU-wetsvoorstel tegen digitaal seksueel kindermisbruik is ‘waanzin en grensoverschrijdend’

 

 

15 oktober 2023     Politiek, Europese Politiek, Piratenpartij, Privacy, Wikileaks     reageer

Waarom ik weer verkiesbaar ben voor de Piratenpartij bij de Tweede Kamer Verkiezingen 2023

Ik was helemaal niet van plan om mij weer verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen, want tijd voor jongere mensen.

Twee dingen hebben me overgehaald om dat toch te doen.

1: Een aantal mensen wilde het graag, want er was geen kandidaat uit de kieskring-Rotterdam
2: De Chat-controle plannen va de Europese Commissie

1 spreekt voor zichzelf, maar over 2 moeten we het even hebben, want ik had nooit voor mogelijk gehouden dat zo’n soort wet in het zogenaamde vrije westen mogelijk zou zijn. Toen ik voor het eerst hoorde over Chat-controle, dacht ik dat het een hoax was en dat er wat conspiricy-figuren mee aan de haal waren gegaan. Pas toen ik een blog las van de Duitse vertegenwoordiger van de Piratenpartei in het Europarlement las, wist ik beter. De vertaalde versie staat hier.

Wat is Chat-controle?

De EU wil al onze digitale communicatie afluisteren, dus alle e-mails, chats, gedeelde foto’s en video’s, echt alles en van ons allemaal.

De Europese Commissie heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om bepaalde vormen van criminaliteit tegen te gaan, door alle digitale berichten van alle burgers in de EU te scannen. De voorgestelde wet is slecht. De wet vereist dat alle berichten op online communicatiediensten in de EU worden gecontroleerd, zonder enige grond van verdenking, zonder rechtelijk bevel.

Wat betekent dit concreet?

Dit betekent dat al je e-mails, al je berichtjes, en al je video- en spraakoproepen automatisch gescand zullen worden om te kijken of er eventueel iets illegaals in voorkomt.
De wet zal vrijwel alle digitale communicatiediensten die we in Nederland gebruiken treffen.
Bijvoorbeeld:

  • Berichtendiensten zoals Whatsapp, Snapchat, Telegram
  • E-mails of berichten via je internetprovider, zoals KPN of Ziggo
  • Sociale media zoals Instagram, TikTok of Facebook
  • Berichten in spelletjes zoals FIFA, Minecraft, GTA, en Call of Duty
  • Videobellen, zoals op Zoom, Skype, of Facetime

Al jouw berichten zullen worden gescand. Alle gebruikers van publieke communicatiediensten worden bij voorbaat al verdacht van crimineel gedrag.

De scan vindt direct plaats op je eigen computer, mobieltje of tablet plaats, nog voordat je bericht (eventueel versleuteld) verzonden wordt. Je apparaat wordt een afluistermachine voor de Europese overheid.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Je kunt ten onrechte worden aangegeven en onderzocht. Het is bekend dat algoritmen voor berichten- en chatcontrole volledig legale vakantiefoto’s van bijvoorbeeld kinderen op het strand markeren als kinderporno. Volgens de Zwitserse politie blijkt 86% van alle door machines gegenereerde rapporten ongegrond te zijn.
Bij je volgende reis naar het buitenland kun je grote problemen verwachten. Machinaal gegenereerde rapporten over je communicatie zijn mogelijk doorgegeven aan andere landen, zoals de VS, waar geen gegevensprivacy bestaat.
Inlichtingendiensten en kwaadwillende hackers kunnen mogelijk je privéchats en e-mails bespioneren. De deur staat open voor iedereen met de technische middelen om je berichten te lezen als encryptie wordt omzeild.

Willen wij dit?

Nee, een publieke consultatie door de Commissie liet zien dat een meerderheid van maar liefst 80% van de respondenten tegen deze verplichting tot chatcontrole is.
Ook de Tweede Kamer heeft zich in een motie uitgesproken tegen cliënt-side scanning, maar de (demissionaire) regering weigert deze uit te voeren.

Het zonder verdenking scannen van alle digitale communicatie is bovendien een grove inbreuk op onze grondrechten. Hieronder valt het recht op de bescherming van het privé- en gezinsleven, inclusief de vertrouwelijkheid van communicatie (het briefgeheim); het recht op bescherming van persoonsgegevens; en de vrijheid van meningsuiting en informatie.

Wat nu?

De internationale Piratenpartij-vertegenwoordigers in het Europees parlement en een groot aantal burgerrechtenorganisaties verzetten zich tegen dit voorstel, maar er is meer nodig en daarom is er op 1 oktober een demonstratie op de Dam in Amsterdam tegen deze Orwelliaanse plannen.

Want het moet toch niet gekker worden?
Tijd voor actie: KOMT ALLEN!

Naast demonstreren, zijn er zat andere mogelijkheden om te helpen:

Verkiezingsprogramma van de Piratenpartij

Teken vanaf maandag 25 september een ondersteuningsverklaring voor de Piratenpartij op jouw gemeentehuis.

Lid worden van de Piratenpartij

Actief worden

Doneren

Meer blogjes over de Piratenpartij

Meer info

Demonstratie tegen chatcontrole

22 september 2023     Piratenpartij, Europese Politiek, Persoonlijk, Politiek, Privacy     reageer

Staat van de rechtsstaat?

Hoe staat het er eigenlijk voor met de staat van de rechtsstaat in Nederland?

Geen vervolging breken nekken, wel staf voor oproep tot demonstratie.

 

 

 

 

 

Studentencorpsleden niet vervolgd voor oproep tot breken nekken van vrouwen

Klimaatactivisten krijgen straf voor oproep om te demonstreren.

Wat denken jullie?

2 augustus 2023     Politiek, Rechtspraak     reageer

Mijn eerste ruzie met ChatGPT

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI

Ik weet niet of jullie wel eens te maken hebben gehad met chatbots, zoals bij Bol of bij een verzekeraar oid; ik wel en ik vind ze altijd heel stom en irritant, maar ChatGPT is anders.

Ik heb al een paar praatjes met hem gemaakt en vandaag vroeg ik hem:

Me: What is Pleroma?

Pleroma is a free, open-source social networking platform that is based on the ActivityPub federation protocol. It is designed to be decentralized and distributed, with users able to host their own instances of the platform on their own servers. Pleroma is similar to other social networking platforms in that it allows users to create profiles, post content, and interact with others through likes, comments, and other features. However, it is designed to be more privacy-focused and to give users more control over their data and online presence.

Me: What other platforms are there like Pleroma?

There are a number of other platforms that are similar to Pleroma in that they are based on the ActivityPub federation protocol and are designed to be decentralized and distributed. Some examples include:

  • Mastodon: A free, open-source microblogging platform that is similar to Twitter, with users able to host their own instances and follow users on other instances.
  • PeerTube: A free, open-source video platform that is similar to YouTube, with users able to host their own instances and watch videos from other instances.
  • Funkwhale: A free, open-source music streaming platform that is similar to Spotify, with users able to host their own instances and listen to music from other instances.
  • WriteFreely: A free, open-source blogging platform that is similar to WordPress, with users able to host their own instances and read blogs from other instances.

These platforms are all designed to be decentralized and distributed, giving users more control over their data and online presence.

Me: What is the difference between WriteFreely and WordPress?

WriteFreely and WordPress are both blogging platforms that allow users to create and publish written content online. However, there are a few key differences between the two:

Decentralization and distribution: WriteFreely is designed to be decentralized and distributed, which means that users can host their own instances of the platform on their own servers. This gives users more control over their data and online presence. In contrast, WordPress is a centralized platform, with users typically hosting their websites on WordPress.com or a third-party hosting provider.

Privacy and control: WriteFreely is designed to be more privacy-focused, with an emphasis on giving users more control over their data. It does not use tracking or advertising, and it allows users to customize their privacy settings. WordPress, on the other hand, has more flexible privacy settings, but it may use tracking and advertising and may not give users as much control over their data.

Functionality: WriteFreely is a simpler, more stripped-down platform than WordPress, with fewer features and customization options. It is primarily designed for blogging and does not have as many features for e-commerce, forums, or other types of content. WordPress, on the other hand, is a more feature-rich platform that is suitable for a wider range of uses beyond just blogging.

Overall, the choice between WriteFreely and WordPress will depend on the specific needs and preferences of the user. Both platforms have their own strengths and limitations, and it is important to consider these factors when deciding which one is right for you.

Me: I don’t think this is true; WordPress can also easily be hosted on your own server and therefore is also decentralized.

You are correct that it is possible to host WordPress on your own server, which would make it a decentralized platform in that sense. However, it is important to note that WordPress.com, the hosted version of WordPress, is a centralized platform, with users hosting their websites on WordPress.com’s servers rather than on their own servers. Additionally, the vast majority of WordPress websites are hosted on third-party hosting providers, which are also centralized.

In contrast, platforms like WriteFreely are designed specifically to be decentralized and distributed, with users hosting their own instances of the platform on their own servers. This gives users more control over their data and online presence, as they are not dependent on a centralized platform or hosting provider.

I apologize if my previous response was unclear on this point. Thank you for bringing it to my attention.

Me: No need to apologize, we just don’t agree on this.

I apologize if my previous response was not helpful or caused any confusion. It is important to note that there are different ways to define decentralization and that the degree of decentralization can vary from one platform to another. In the case of WordPress, it is possible to host it on your own server and therefore have more control over your data and online presence. However, it is also true that the vast majority of WordPress websites are hosted on third-party hosting providers or on WordPress.com, which are centralized platforms.

I hope this clears up any confusion. Please let me know if you have any other questions.

Me: I think that even if the majority of WordPress users choose for the centralized way, it still does not make WordPress more centralized.

You are correct that the fact that the majority of WordPress users choose to host their websites on centralized platforms does not necessarily make WordPress itself a centralized platform. It is possible to host WordPress on your own server, which would make it a decentralized platform in that sense.

However, it is important to note that centralized platforms, such as WordPress.com or third-party hosting providers, have more control over the data and content that is hosted on their servers. In contrast, decentralized platforms, such as those based on the ActivityPub federation protocol, are designed to give users more control over their data and online presence by allowing them to host their own instances of the platform on their own servers.

I apologize if my previous responses were not clear on this point. Thank you for bringing it to my attention.

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet zeggen; ben eigenlijk wel een beetje flabbergasted. Wil je zelf wat praatjes maken met  ChatGPT, dan kun je je hier aanmelden.

Hoe  denken jullie  over de toekomst van AI en ons? Laat graag ook de resultaten hier weten.

De Engelse teksten kun je hier gemakkelijk laten vertalen:

 

27 december 2022     AI, Vrij en Open, Vrije en open source software     2 reakties

Mastodon of Twitter?

Het zal mensen die actief zijn op Twitter niet zijn ontgaan; nadat Elon Musk Twitter heeft overgenomen is er ineens veel aandacht voor Mastodon, maar wat is dat?

Mastodon is een soort van Twitter, maar dan open source en gedecentraliseerd.

Dat betekent dat de software waarin Mastodon geschreven is openbaar beschikbaar is, dat iedereen die mag inzien en gebruiken en dat iedereen in principe zijn eigen Mastodon-server kan opzetten. Nu zullen de meesten niet geïnteresseerd zijn, noch in staat tot het opzetten van een eigen server en dat hoeft ook niet.

Waar het om gaat, is dat Twitter nu een speelbal is van de rijksten der aarde, net als Facebook en WhatsApp. Zij exploiteren hun gebruikers (ons) om daar zoveel mogelijk geld aan te verdienen.

Mastodon is wat dat betreft anders.

Iedereen kan op een van de Mastodon-servers een account aanmaken; zelf zit ik op mastodon.social en dat is de eerste en ook de server met de meeste leden. Maar je kunt op iedere Mastodon-server een account aanmaken en vanaf daar kun je met iedere andere mastodon-gebruiker, op welke server dan ook contact maken en elkaar volgen, net als op Twitter.

Wat wel anders is, is dat je op Mastodon een wereldwijde timeline hebt – waar je dus alle berichten (toots) kunt volgen die er vanaf iedere Mastodon-server worden gestuurd. Dit kon overigens in het begin op Twitter ook en op Mastodon is die timeline nu zo druk, dat mijn browser er vaak op vast loopt. Maar je kunt ook kiezen voor een  lokale timeline en daar zie je alleen de berichten die er worden gestuurd van de gebruikers die op dezelfde server als jij zitten.

Mastodon heeft ook een officiële mobiele app, maar die schijnt vrij beperkt te zijn en niet zo goed te werken; betere alternatieven zijn: Metatext, Tusky, or Tooot. Zelf werk ik alleen via de browser dus kan daar verder niks over zeggen.

Naast mastodon.social  zijn er veel andere servers, die specifiek op een bepaalde doelgroep gericht zijn, zoals journalisten, transgenders, Nederlanders en weet ik inmiddels wat allemaal.

Mastodon groeit de laatste weken als kool; er zitten inmiddels zo’n 2 miljoen mensen op en het is er nu best gezellig en interessant. Want in tegenstelling tot Twitter, doet Mastodon niet aan algoritmes; ieder bericht wat er wordt gestuurd telt even zwaar en je wordt niet snel meegezogen in allerhande ophef veroorzakende discussies en drama’s, die s’ avonds weer aan de orde komen bij #Op1 #Jinek of #Eenvandaag.

Het belangrijkste van Mastodon is, dat het het internet weer in handen geeft van de gebruikers, daar waar het hoort

Binnenkort meer over Mastodon hier en ik  hoop dat mensen die dit lezen zich ook aanmelden en hun ervaringen hier delen.

« Previous Entries

Volgende pagina »

© Kletskous
Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
(Op foto''s en andere non-tekstbestanden zit copyright van de respectievelijke eigenaars)